Projemizin Aldığı Ödüller:
Türkiye Ulusal Destek Servisi - Ulusal Kalite Etiketi
Merkezi Destek Servisi - Avrupa Kalite Etiketi
Portekiz Ulusal Destek Servisi - Mesleki Eğitim Kategorisinde Avrupa´ da en iyi proje
Projenin Tanımı:
"Cultur@l HerITage" projemiz ile proje ortağı (Türkiye, Portekiz,İspanya ve Fransa) okullardan dört sınıfın (toplam 87 öğrenci) karma takımlar halinde "Kültürel Miras" konusunda Web 2.0 araçlarını kullanarak çeşitli ürünler geliştirmeleri ve Web Programlama öğrenmeleri amaçlandı. Öğrenciler "Kültürel Miras" ın ne olduğu, ülkelerimizin sahip oldukları kültürel mirası; anıtlar, sanat, .. gibi alt başlıklar halinde araştırarak, derlediler, konu hakkında çevrimiçi yayınlanan çeşitli ürünler geliştirdiler. Ayrıca öğrenciler, kendilerini tanıtmak, bir logo tasarlamak, yeni yıl kartları göndermek, Marshmallow mücadelesi ile takımları güçlendirmek, Kahoot ve ActionBound oynamak gibi faaliyetlerde bulundular. Web 2.0 ve XML teknolojisini öğrendiler, İngilizce yeterliliklerini geliştirdiler. Ayrıca açık kaynak yazılımlar, kamu telif lisans hakkı gibi çevrimiçi dosya oluşturan/ paylaşan herkesin bilmesi gereken konular hakkında bilgi sahibi oldular.
Proje Çıktıları:
Projenin twinspace sitesi adresi: https://twinspace.etwinning.net/46068/
Öğrencilerin hazırladığı infografik, alıntı kartları, oyunlar, 3D galeriler gibi ürünler web sitesinde ve blogda paylaşıldı.
Web sitesi (XML, CSS kullanılarak kodlandı): https://goo.gl/V11kry
Blog: https://culturalheritageetw.wordpress.com/
Fotoğraf galerisi (PHP framework kullanıldı): https://goo.gl/5hzj3g
Latin- Göktürk Alfabesi çevirici (Javascript ile kodlandı): https://goo.gl/erzJmo
Virtual reality tour in Batalha´s monastery : https://cospac.es/edu/maAI
Kahoot: Binalar, anıtlar, folklor ve gelenekler hakkındaki bilgileri ölçmeyi ve öğretmeyi hedefleyen oyun: https://goo.gl/DaVUZe
Action Bound: Büyükçekmece Kültür Park, Mimar Sinan, geleneksel kıyafetler hakkındaki çevrimiçi hazine avı https://goo.gl/j2K4Na
Ortak ülkelerin edebiyat, kitaplar ve sanatı hakkındaki oyun: https://goo.gl/rpRG9J
Proje Süresince Yapılanlar:
Proje ile mesleki eğitim öğrencilerinin Web 2.0 araçlarını kullanmaları, Web programlama konusunu öğrenmeleri proje tabanlı, işbirlikli öğrenme ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin, hem Kültürel Miras konusu ile ilgili bilgileri ve farkındalıkları arttırılmıştır, hem de web programlama yaparken kullanılan çeşitli ortamları (XML, CSS, Javascript, PHP, Wordpress) işbirlikli olarak kodlayarak öğrenmeleri sağlanmıştır.
Okul tanıtım videosu için, geleneksel bir halk dansı olan "Damat Halayı" kareografisi çalışılmış, projenin bütün öğrencileriyle birlikte okul bahçesinde bu kareografi gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler okullarına en yakın olan tarihi eseri dolaşıp, bilgi almışlar ve bu ortamda hazine avı oyunu oynamışlardır.
Öncelikle "Kültürel Miras" konusu araştırılmış, konu alt başlıkları karma takımlara bölünmüştür. Her bir alt takımın kaynaşması, takım ruhunun oluşması için "Marshmallow Mücadelesi" yapılmıştır. Kendi içinde görev dağılımına sahip her bir takım öncelikle diğer ülkelerin ilgili alt başlıklarını araştırmış, kendi ülkesine ile ilgili eklenen bilgilere düzeltmeler yapmış ve bu bilgileri tamamlamaya çalışmıştır. Böylece hem kendi ülkesinin, hem de diğer ortak ülkelerin kültürel miraslarını öğrenmişlerdir. Her bir takım aynı zamanda kendi konu başlıkları ile ilgili Web 2.0 araçlarını kullanarak çeşitli ürünler geliştirmişlerdir. (çevrimiçi oyunlar, 3D galeri, kartlar... vs. ) Kültürel Miras ile ilgili sınıf içinde ve okul dışında çeşitli oyunlar (Kahoot, ActionBound) oynanmıştır. Proje için alınan eposta adresinin, oluşturulan youtube kanalının yönetimi görevli öğrencilere verilmiştir. Bu yolla Bilişim Teknolojileri alanında okuyan bir öğrencinin çok uluslu bir şirkette belli bir konuda hazırlanacak web sitesinin araştırma, bilgi toplama aşamalarını uygulamalı olarak görmesi, çevrimiçi ortamda işbirlikli olarak yapması sağlanmıştır.
Projemizde dört ortak ülkeden toplam 87 öğrenci, her biri 12-15 kişiden oluşan 6 karma takıma ayrıldı. Her bir alt takım diğer ülke takımları ile bağlantı kurmak için İngilizcesi iyi olan en az bir öğrenci yer alacak şekilde 3-5 öğrenci içermektedir. Takımlar https://goo.gl/rBswmm , takımlara ait görevler ve sorumlu koordinatör öğretmenler https://goo.gl/xFj2ot adresinden görülebilir.
Proje logosu oluşturmak için öğrenciler arasında yarışma düzenlendi ve oylama ile logo seçimi yapıldı.
Öğrenciler, foruma ve padlete kendileri hakkında bilgi yazarak, takımlarıni tanıtım videosu oluşturdular.
Projenin bilgi toplama aşamasında; her bir karma takım üyeleri kendi bölümlerine ait twinspace sayfalarında ya da Google paylaşılan dosyalarda önce ortak okulların bilgilerini araştırarak, kendi ülkelerine ait olan paylaşılan bilgilere dönüt vererek ve tamamladı.
Proje sürecinde yapılan bütün etkinlikler (Kahoot, Actionbound, Marshmallow Mücadelesi ) koordinatör öğretmenlerin işbirliği ile karar verilmiş ve karma öğrenci takımlarının işbirlikli olarak hazırladıkları bilgiler kullanılarak yapılmıştır. Projenin çıktıları, karma takımların hazırladığı öğrenci ürünlerini kapsayacak şekilde hazırlandı.
Projenin web sitesini oluştururken karma takımlardan öğrenciler; XML, CSS dosyası üzerinde çalıştı ve son şekli İspanyol öğrenciler tarafından oluşturuldu. Portekiz ve Türk öğrencilerin WordPress blog üzerinde çalışmaları için hesap oluşturarak yetki tanımlaması yapılmıştır. Öğrencilerin JavaScript ve PHP framework üzerinde işbirlikli kodlama yapabilmeleri amacıyla yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisi olan GitHub hesabı kullanılmıştır.
Projenin twinspace adresi: https://twinspace.etwinning.net/46068/home