Makine Ve Tasarım Teknolojisi

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

Makine sektörü; havacılıktan otomotiv endüstrisine, savunma sanayinden imalat sanayine kadar her türlü makinanın tasarım ve üretiminin yapıldığı dünyanın en büyük sektörlerinden birisidir. Sürekli gelişen bu sektörde, her geçen gün kalifiye eleman ihtiyacı artmaktadır.

Makine ve tasarım teknolojisi alanında öğrenciler, sektörün ihtiyacına cevap verecek şekilde eğitim ve öğretim sürecini tamamlayarak rahatlıkla iş bulacak şekilde mezun olmaktadır.

Meslek liselerindeki bölümler arasında en geniş istihdam alanına sahip bölümlerden biri olan makine bölümünde işletmelerden gelen yoğun talepler nedeniyle staj yeri bulma ve mezuniyet sonrası işe başlama konusunda ciddi kolaylıklar bulunmaktadır.

Makine ve tasarım teknolojisi alanında öğrencilerimiz;

9. sınıf teknik resim dersinde makine parçalarını elle çizmeyi, çizilmiş bir teknik resmi okumayı ve yorumlamayı öğrenirler. Temel imalat işlemleri dersinde ise atölyede el aletlerini ve basit düzeyde makine kullanmayı öğrenerek günlük hayatta kullandığımız bir ürünü el aletleriyle kendileri üretirler.

10. sınıfa geçen öğrencilerimiz bir önceki yıl öğrendikleri elle çizim bilgilerini ileri seviyeye taşıyarak parçaların montaj çizimlerini öğrenirler. Aynı zamanda bilgisayar ortamında Autocad, Solidworks gibi çizim ve tasarım programlarını öğrenerek parçaları 3 boyutlu olarak çizerler. Atölyede ise parçaları makineler yardımıyla üretmeyi öğrenerek günlük hayatta kullanılan bir ürünü makineler yardımı ile kendileri üretirler.

11. sınıfa geçen öğrencilerimiz bu seviyede öğrendikleri bütün mesleki bilgileri kullanarak tasarım ve imalat yapma becerisi kazanırlar. Yaptıkları tasarımları bilgisayar ortamında 3 boyutlu modelledikten sonra yazılımsal kodlara dönüştürerek CNC makinelerde programlama ve imalat yapmayı öğrenirler. Atölye ve 3D bilgisayar laboratuvarlarını kullanarak günlük hayatta kullanılan bir ürünün CNC yazılımını yapıp ürünü otomatik olarak el değmeden makinelere ürettirirler.

12. sınıfta ise fabrikalarda staj yaparak öğrenmiş oldukları bilgi ve becerileri pekiştirirler. Aynı zamanda iş hayatını, çalışma disiplinini öğrenerek mesleki hayata hazır hale gelirler.

MESLEK DERSLERİ

9. SINIF

10. SINIF

11. SINIF

12. SINIF

AMP

ATP

Mesleki Gelişim Atölyesi

Akademik Destek Dersleri

Teknik Resim

Temel İmalat İşlemleri (*)

İmalat İşlemleri (*)

Makine Meslek Resmi

Bilgisayar Destekli Çizim

Bilgisayar Kontrollü Üretim (CNC/CAM) (*)

Bilgisayar Destekli Tasarım

Yenilikçi Üretim Yöntemleri

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM (*)

BAŞARILMASI ZORUNLU (*) MESLEK DERSLERİ

Yükseköğretim Programları

Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları:

Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.

Alan ve Dal Adı

Yükseköğretim Lisans Programları

Öğretim Süresi

Puan Türü

Makine ve Tasarım Tekn.

Alanı ve Tüm Dalları

Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Endüstriyel Tasarım Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)

Makine Mühendisliği (M.T.O.K.)

Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K.)

Otomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.)

SAY

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları:

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP'nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca, yerleştirme puanlarına OBP'nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

Alan ve Dal Adı

Yükseköğretim Lisans Programları